PERSONAL DATA PROTECTION POLICY

A. Introduction

  1. BRDB Developments Sdn. Bhd. (Company No. 5521-A) and its group of companies ("BRDB Group") are committed to protecting the personal data supplied by you to BRDB Group to ensure compliance with the legal and regulatory requirements in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 ("Act").
  2. For the purpose of this Personal Data Protection Policy, "personal data" shall have the meaning as ascribed to it in the Act which means any information in respect of commercial transactions, which:-
    1. is being processed wholly or partly by means of equipment operating automatically in response to instructions given for that purpose;
    2. is recorded with the intention that it should wholly or partly be processed by means of such equipment; or
    3. is recorded as part of a relevant filing system or with the intention that it should form part of a relevant filing system,
    that relates directly or indirectly to a data subject, who is identified or identifiable from that information or from that and other information in the possession of a data user, including any sensitive personal data and expression of opinion about the data subject; but does not include any information that is processed for the purpose of a credit reporting business carried on by a credit reporting agency under the Credit Reporting Agencies Act 2010.
  3. This Personal Data Protection Policy is issued in both English Language and Bahasa Malaysia. In the event of any inconsistencies between the English version and the Bahasa Malaysia version, the English version shall prevail.

B. Types of Personal Data Collected

  1. During the course of your transaction and dealings with BRDB Group, you may be requested to furnish from time to time to BRDB Group, directly or through online forms available through the websites of BRDB Group and/or other electronic methods, your personal data, which may include your name, gender, age, marital status, date of birth, race, nationality, identity card number, passport number, visa information, correspondence address, email address, telephone contact number, occupation, income range, credit card or bank account information, financing details for the purchase of the property of BRDB Group's housing development project and/or other information relevant to the purposes listed in Item C(1) below.
  2. The types of personal data collected will be depending on the nature of your dealings or transaction with BRDB Group.

C. Purpose of Collection

  1. BRDB Group may collect, retain, use and otherwise process your personal data for the following purposes:-
    1. providing you with services under any business of BRDB Group; or
    2. processing your application or registration under any program and/or activities organized or conducted by BRDB Group or in connection with your employment application; or
    3. notifying you of services or launches of properties or products whether present or future, updates and promotions including delivery of notices and sending any advertising and/or marketing material, to you (including notices through social media platforms); or
    4. sale of the products and/or properties offered by BRDB Group to you which shall include all matters relevant for the completion of the sale and purchase transactions, delivery of vacant possession, defect rectification works and other post vacant possession services; or
    5. tenancies entered into between BRDB Group and you, which shall include all matters relevant for the completion of the tenancies, delivery of vacant possession of the tenanted premises, and other matters with regard thereto; or
    6. entering into any transactions, agreements or instruments in the ordinary course of business of BRDB Group; or
    7. discharging BRDB Group's contractual obligations in the ordinary course of business of BRDB Group; or
    8. property and/or estate management; or
    9. collection of any payments due and payable to BRDB Group including late interest charges; or
    10. credit assessments and other background verification that may be necessary or appropriate for BRDB Group's business or employment purposes; or
    11. human resource management; or
    12. sending you services, products or promotional information related to other third parties which BRDB Group thinks you may be interested; or
    13. discharging BRDB Group's duties and obligations under the Companies Act 2016, the Capital Markets and Services Act 2007 and any other applicable law, regulation, direction and guideline applicable to BRDB Group; or
    14. internal record keeping; or
    15. in anticipation of, and in the course of an actual or potential sale, reorganization, consolidation, merger, or amalgamation of all or part of BRDB Group's business or operations; or
    16. for any other purpose that is incidental or ancillary or in furtherance to the above purposes.
  2. To facilitate any of the purposes of Item C(1) above, it is obligatory for you to supply BRDB Group with sufficient personal data as required by BRDB Group. If you fail to supply the personal data as required:-
    1. BRDB Group will not be able to provide you with the necessary notices, services and/or products requested;
    2. BRDB Group will not be able to process your application or registration for any of the necessary services, products, programs and/or activities; and/or
    3. BRDB Group will not be able to enter into the necessary transaction, agreement or dealing with you or in your favour.
  3. If you do not want BRDB Group to disclose, transfer, use or process otherwise your personal data for any of the purposes listed in Item C(1) above or if you wish to withdraw your consent in full or in part or limit the processing of your personal data, you may contact BRDB Group in writing at the particulars set out in Item G(3) below.

D. Disclosure

  1. BRDB Group may disclose your personal data to the following categories of third party as may be required for any of the above purposes as stipulated in Item C(1) or for other legitimate purposes:-
    1. Companies Commission of Malaysia, Bank Negara Malaysia, Securities Commission of Malaysia, Official Assignee's Office of the Insolvency Department of Malaysia, any other person, body or government agency under the requirements of any applicable law or order, direction or regulation of any regulatory or appropriate authorities;
    2. any related companies and subsidiaries within BRDB Group;
    3. BRDB Group's business partners and affiliates;
    4. BRDB Group's auditors, consultants, accountants, lawyers or other financial or professional advisers including any relevant financial institutions;
    5. BRDB Group's agents, contractors, sub-contractors, network operations, third party service or product providers;
    6. third party property management companies;
    7. any referee whose details are provided by you;
    8. any financial institutions, lawyers and professional advisers appointed by you;
    9. any other persons under a duty of confidentiality to BRDB Group; and/or
    10. any other entities that BRDB Group may think fit.

E. Security Policy

  1. BRDB Group shall take practical steps to safeguard your personal data against any loss, misuse, modification, unauthorized or accidental access or disclosure, alteration or destruction by having regard:-
    1. to the nature of the personal data and the harm that would arise;
    2. to the place or location where the personal data is stored;
    3. to any security measures incorporated into any equipment in which the personal data is stored;
    4. to the measures taken for ensuring the reliability, integrity and competence of personnel having access to the personal data; and
    5. to the measures taken for ensuring the secure transfer of the personal data.
  2. BRDB Group shall ensure that any security policy developed or implemented by BRDB Group complies with the security standard required under the Act and any applicable law that may from time to time be in force.

F. Retention Standard

  1. Any personal data supplied by you will be retained by BRDB Group as long as necessary for the fulfilment of any of the purposes stated in Item C(1) above or otherwise permitted by any applicable law that may from time to time be in force.
  2. If any personal data is no longer required for the purpose for which it was processed, BRDB Group shall take all reasonable steps to ensure that it is destroyed or permanently deleted.

G. Right of Access and Correction

  1. Under the Act, you have the right of access to your personal data held by BRDB Group on payment of fee as follows:-
    Item Description Maximum Fee (RM)
    1 Data access request for a data subject's personal data with a copy 10
    2 Data access request for a data subject's personal data without a copy 2
    3 Data access request for a data subject's sensitive personal data with a copy 30
    4 Data access request for a data subject's sensitive personal data without a copy 5
  2. Personal data supplied by you to BRDB Group must be accurate, complete and not misleading. If you know that your personal data held by BRDB Group is inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date, you may make a data correction request in writing to BRDB Group
  3. You may send your data access request, data correction request or any inquiries to BRDB Group in writing at the following address:
    Attention : Company Secretary
    Correspondence Address : Level 11 Menara BRDB
    285 Jalan Maarof
    Bukit Bandaraya
    59000 Kuala Lumpur
    Telephone No. : 03-2688 2888
    Facsimile No. : 03-2284 3988


DASAR PERLINDUNGAN DATA PERIBADI

A. Pengenalan

  1. BRDB Developments Sdn. Bhd. (No. Syarikat 5521-A) dan kumpulan syarikat-syarikatnya ("Kumpulan Syarikat BRDB") sedang menjalankan usaha untuk melindungi data peribadi yang dibekalkan oleh anda kepada Kumpulan Syarikat BRDB bagi memastikan pematuhan kepada keperluan undang-undang dan peraturan selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 ("Akta tersebut").
  2. Bagi tujuan Dasar Perlindungan Data Peribadi ini, "data peribadi" mempunyai makna yang sama sepertimana yang terkandung di dalam Akta tersebut iaitu sebarang maklumat yang berkenaan dengan transaksi komersial yang:
    1. sedang diproses secara keseluruhannya atau sebahagiannya melalui peralatan yang dikendalikan secara automatik sebagai tindak balas kepada arahan yang diberikan bagi tujuan itu;
    2. direkodkan dengan niat bahawa ia sepatutnya diproses secara keseluruhannya atau sebahagiannya melalui peralatan itu; atau
    3. direkodkan sebagai sebahagian daripada system pemfailan yang berkaitan atau dengan niat bahawa ia sepatutnya menjadi sebahagian daripada sistem pemfailan yang berkaitan,
    4. yang berhubungan secara langsung atau tidak langsung dengan seorang subjek data, yang dikenal pasti atau boleh dikenal pasti daripada maklumat itu dan maklumat lain dalam milikan seorang pengguna data, termasuk apa-apa data peribadi sensitif dan pernyataan pendapat tentang subjek data itu; tetapi tidak termasuk apa-apa maklumat yang diproses bagi tujuan perniagaan pelaporan kredit yang dijalankan oleh sesuatu agensi pelaporan kredit di bawah Akta Agensi Pelaporan Kredit 2010.
  3. Dasar Perlindungan Data Peribadi ini dikeluarkan dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris. Sekiranya terdapat apa-apa percanggahan antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan digunapakai.

B. Jenis Data Peribadi yang Dikumpulkan

  1. Sepanjang transaksi dan urusan anda dengan Kumpulan BRDB, anda mungkin diminta dari semasa ke semasa untuk memberi kepada Kumpulan Syarikat BRDB, secara langsung atau melalui borangborang di dalam talian yang terdapat di laman web Kumpulan Syarikat BRDB dan/atau kaedah elektronik yang lain, data peribadi anda yang mungkin termasuk nama, jantina, usia, status perkahwinan, tarikh lahir, bangsa, kewarganegaraan, nombor kad pengenalan, nombor passport, maklumat visa, alamat surat-menyurat, alamat e-mel, nombor telefon, pekerjaan, lingkungan pendapatan, butiran kad kredit atau butiran akaun bank, butiran pembiayaan bagi pembelian harta projek-projek pembangunan perumahan Kumpulan Syarikat BRDB dan/atau maklumat lain yang berkaitan bagi tujuan pengumpulan data peribadi yang terkandung di dalam Bahagian C(1) di bawah ini.
  2. Jenis data peribadi yang dikumpul adalah bergantung kepada jenis urusan atau transaksi anda dengan Kumpulan Syarikat BRDB.

C. Tujuan Pengumpulan Data Peribadi

  1. Kumpulan Syarikat BRDB mungkin akan mengumpul, menyimpan, mengguna dan selainnya memproses data peribadi anda bagi tujuan-tujuan berikut:-
    1. memberikan perkhidmatan di bawah mana-mana perniagaan Kumpulan Syarikat BRDB kepada anda; atau
    2. memproses permohonon atau pendaftaran di bawah sebarang program dan/atau aktivitiaktiviti yang diaturkan atau dikendalikan oleh Kumpulan Syarikat BRDB atau berkaitan dengan permohonan pekerjaan anda; atau
    3. memaklumkan anda berkenaan perkhidmatan atau pelancaran hartanah atau produk samada pada masa sekarang atau pada masa depan, berita terkini dan promosi termasuk penghantaran notis dan bahan pengiklanan dan/atau pemasaran kepada anda (termasuk notis melalui platform media sosial); atau
    4. penjualan produk dan/atau hartanah yang ditawarkan oleh Kumpulan Syarikat BRDB kepada anda termasuk semua perkara yang berkaitan untuk menyempurnakan transaksi jual beli, penyerahan milikan kosong, kerja-kerja pembetulan dan perkhidmatan lain selepas penyerahan milikan kosong; atau
    5. melaksanakan perjanjian penyewaan antara anda dan Kumpulan Syarikat BRDB, termasuk kesemua perkara berkaitan untuk menyempurnakan transaksi penyewaan, penyerahan milikan kosong bagi premis yang disewa, dan perkara-perkara lain yang berkenaan; atau
    6. melaksanakan sebarang urusniaga, perjanjian atau suratcara dalam urusan perniagaan biasa oleh Kumpulan Syarikat BRDB; atau
    7. menunaikan kewajipan kontraktual Kumpulan Syarikat BRDB dalam urusan perniagaan biasa oleh Kumpulan Syarikat BRDB; atau
    8. pengurusan dan penyenggaraan hartanah; atau
    9. kutipan sebarang pembayaran tertunggak yang kena dibayar kepada Kumpulan Syarikat BRDB termasuk faedah pembayaran lewat; atau
    10. taksiran kredit dan pengesahan latar belakang lain yang mungkin perlu atau wajar bagi Kumpulan Syarikat BRDB atau bagi tujuan pekerjaan; atau
    11. pengurusan sumber manusia; atau
    12. penyampaian maklumat perkhidmatan, produk atau promosi berkaitan dengan pihak ketiga yang lain yang Kumpulan Syarikat BRDB anggap mungkin diminati oleh anda; atau
    13. menunaikan kewajipan dan tanggungjawab Kumpulan Syarikat BRDB di bawah Akta Syarikat 2016, Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 dan undang-undang, peraturan, arahan, garis panduan lain yang berkaitan dengan Kumpulan Syarikat BRDB; atau
    14. penyimpanan rekod dalaman; atau
    15. mengambil kira tentang, dan dalam proses jualan sebenar atau jualan potensi, penyusunan semula, penyatuan, penggabungan, atau pencantuman kesemua atau sebahagian daripada perniagaan atau operasi Kumpulan Syarikat BRDB; atau
    16. untuk tujuan-tujuan lain yang bersampingan atau berkaitan atau lanjutan daripada tujuan-tujuan yang diberikan di atas.
  2. Untuk memudahkan perkara-perkara yang dirujuk di dalam Bahagian C(1) di atas, ia adalah wajib bagi anda untuk membekalkan Kumpulan Syarikat BRDB dengan data peribadi yang mencukupi sepertimana yang dikehendaki oleh Kumpulan Syarikat BRDB. Jika anda gagal untuk membekalkan data peribadi sepertimana yang dikehendaki, Kumpulan Syarikat BRDB:-
    1. tidak dapat menyampaikan notis-notis diperlukan, perkhidmatan dan/atau produk yang diminta;
    2. tidak dapat memproses permohonan atau pendaftaran anda bagi perkhidmatan, produk, program dan/atau aktiviti yang diperlukan; dan/atau
    3. tidak dapat melaksanakan transaksi, perjanjian atau urusniaga yang perlu dengan anda atau bagi pihak anda.
  3. Jika anda tidak mahu Kumpulan BRDB mendedahkan, memindahkan, mengguna atau memproses data peribadi anda selain bagi tujuan-tujuan yang disenaraikan di dalam Bahagian C(1) di atas, atau jika anda ingin menarik balik persetujuan anda atau sebahagian daripadanya atau jika anda ingin mengehadkan pemprosesan data peribadi anda, anda boleh menghubungi Kumpulan Syarikat BRDB secara bertulis di butiran yang dinyatakan di Bahagian G(3) di bawah ini.

D. Pendedahan

  1. Kumpulan Syarikat BRDB mungkin mendedahkan data peribadi anda kepada pihak ketiga yang dikategorikan seperti berikut sepertimana yang diperlukan bagi mana-mana tujuan yang terkandung di dalam Bahagian C(1) di atas atau untuk tujuan-tujuan lain yang sah:-
    1. Suruhanjaya Syarikat Malaysia, Bank Negara Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Pegawai Pemegang Harta Bahagian Insolvensi Malaysia, mana-mana pihak, perbadanan atau agensi kerajaan di bawah undang-undang atau perintah, arahan atau peraturan sebarang badan berkanun atau pihak berkuasa yang berkenaan;
    2. mana-mana syarikat berkaitan dan anak syarikat Kumpulan Syarikat BRDB;
    3. rakan kongsi perniagaan dan syarikat bersekutuan Kumpulan Syarikat BRDB;
    4. juruaudit, perunding, akauntan, peguam atau penasihat kewangan atau profesional yang lain termasuk institusi kewangan yang berkaitan;
    5. ejen, kontraktor, sub-kontraktor, operator rangkaian, perkhidmatan atau pembekal produk atau servis pihak ketiga bagi Kumpulan Syarikat BRDB;
    6. syarikat-syarikat pengurusan dan penyenggaraan harta pihak ketiga;
    7. sesiapa orang rujukan di mana maklumat berkenaannya telah diberikan oleh anda;
    8. sebarang institusi kewangan, peguam, dan penasihat profesional yang dilantik oleh anda;
    9. sebarang pihak yang mempunyai kewajipan kerahsiaan kepada Kumpulan Syarikat BRDB; dan/atau
    10. sebarang entiti lain yang Kumpulan Syarikat BRDB anggap patut.

E. Polisi Perlindungan

  1. Kumpulan Syarikat BRDB akan mengambil langkah-langkah praktikal untuk melindungi data peribadi anda daripada kehilangan, penyalahgunaan, pengubahsuaian, akses atau pendedahan yang tidak dibenarkan atau tidak sengaja, pengubahan atau pemusnahan dengan mengambil kira tentang:-
    1. sifat data peribadi itu dan kemudaratan yang mungkin timbul;
    2. tempat atau lokasi di mana data peribadi itu disimpan;
    3. sebarang langkah keselamatan yang terkandung dalam sebarang peralatan di mana data peribadi itu disimpan;
    4. langkah-langkah yang diambil bagi memastikan kebolehpercayaan, integriti, dan kewibawaan personel yang mempunyai akses kepada data peribadi itu; dan
    5. langkah-langkah yang diambil bagi memastikan pemindahan selamat data peribadi itu.
  2. Kumpulan Syarikat BRDB akan memastikan bahawa sebarang dasar keselamatan yang diwujudkan atau dilaksanakan oleh Kumpulan Syarikat BRDB adalah mematuhi tahap keselamatan yang dikehendaki di bawah Akta tersebut dan sebarang undang-undang yang berkuatkuasa dari semasa ke semasa.

F. Tahap Penyimpanan

  1. Sebarang data peribadi yang diberikan oleh anda akan disimpan oleh Kumpulan Syarikat BRDB bagi tempoh masa setakat yang diperlukan untuk memenuhi tujuan-tujuan yang dinyatakan di Bahagian C(1) di atas atau sebagaimana yang dibenarkan oleh mana-mana undang-undang yang berkuatkuasa dari semasa ke semasa.
  2. Jika sebarang data peribadi tidak lagi diperlukan bagi tujuan ia diproses, Kumpulan Syarikat BRDB akan mengambil langkah yang munasabah untuk memastikan bahawa data peribadi tersebut adalah dimusnahkan atau dipadamkan secara kekal.

G. Hak Akses dan Pembetulan

  1. Di bawah Akta tersebut, anda mempunyai hak akses kepada data peribadi anda yang dipegang oleh Kumpulan Syarikat BRDB tertakluk kepada bayaran fi seperti berikut:-
    Butiran Perihal Fi Maksimum
    1 Permintaan mengakses data bagi data peribadi subjek data dengan salinan 10
    2 Permintaan mengakses data bagi data peribadi subjek data tanpa salinan 2
    3 Permintaan mengakses data bagi data peribadi sensitif subjek data dengan salinan 30
    4 Permintaan mengakses data bagi data peribadi sensitive subjek data tanpa salinan 5
  2. Data peribadi yang diberikan oleh anda kepada Kumpulan Syarikat BRDB hendaklah tepat, lengkap dan tidak mengelirukan. Jika anda tahu bahawa data peribadi anda yang dipegang oleh Kumpulan Syarikat BRDB adalah tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau tidak terkini, anda boleh membuat permintaan bertulis kepada Kumpulan Syarikat BRDB untuk mengemaskini data tersebut.
  3. Anda boleh menghantar permintaan anda untuk mengakses data, pembetulan data atau sebarang pertanyaan kepada Kumpulan Syarikat BRDB secara bertulis di alamat berikut:
    Untuk Perhatian : Setiausaha Syarikat
    Alamat Surat-menyurat : Tingkat 11 Menara BRDB,
    285 Jalan Maarof
    Bukit Bandaraya
    59000 Kuala Lumpur
    No. Telefon : 03-2688 2888
    No. Faks : 03-2284 3988


PRIVACY STATEMENT & CONSENT

By submitting this Form for the purpose of receiving updates, promotional and marketing emails or materials from BRDB Developments Sdn. Bhd. (Company No. 5521-A) and its group of companies ("BRDB Group"), you hereby confirm that you have fully read and understood BRDB Group's Personal Data Protection Policy set out in this website and you hereby give your consent to the collection, use, processing and disclosure of your personal data by BRDB Group in accordance with the Personal Data Protection Policy.


PERNYATAAN PRIVASI & PERSETUJUAN

Melalui penghantaran Borang ini bagi tujuan menerima berita terkini, bahan atau emel promosi dan pemasaran daripada BRDB Developments Sdn. Bhd. (No. Syarikat 5521-A) dan kumpulan syarikat-syarikatnya ("Kumpulan Syarikat BRDB"), anda dengan ini mengesahkan bahawa anda telah membaca dan memahami sepenuhnya Dasar Perlindungan Data Peribadi Kumpulan Syarikat BRDB yang terkandung di dalam laman web ini dan bahawa anda memberi persetujuan kepada pengumpulan, penggunaan, pemprosesan dan pendedahan data peribadi anda oleh Kumpulan Syarikat BRDB selaras dengan Dasar Perlindungan Data Peribadi tersebut.


TERMS & CONDITIONS OF USE

By accessing and using this website, you agree to comply with the following terms and conditions of use:

  • Intellectual Property:
    The content of this website including but is not limited to the design, layout, graphics and the trademarks, logos, characters and service marks displayed on this website, belongs or is licensed to BRDB Developments Sdn. Bhd. (Company No. 5521-A) and its group of companies ("BRDB Group") respectively and the same is subject to copyright and other intellectual property protection. Such content or copyrighted materials may not be reproduced, modified or reposted to other sites for commercial use, publication or distribution in any manner without the written permission of BRDB Group.
  • Disclaimer:
    While the information and materials set out in this website are believed to be accurate, the same may inadvertently contain inaccuracies or errors. BRDB Group does not provide any warranty or guarantee (whether express or implied) as to the accuracy, reliability, completeness, usefulness or suitability of the information and materials found or offered on this website and expressly excludes liability for any such inaccuracies or errors to the fullest extent permitted by law. The use of any information or materials on this website is entirely at your own risk and under no circumstances will BRDB Group be liable for any loss or damage including without limitation, indirect or consequential loss or damage whatsoever caused by your use or reliance on information obtained through this website.
  • Other Websites:
    This website may also include links to other websites owned by BRDB Group. These links are provided for your convenience and further information. Other than BRDB Group's websites, BRDB Group does not endorse other websites or links belonging to external third parties. BRDB Group will not be responsible for any damage or loss caused by your visit to such external websites or links.
  • Social Media Platforms:
    BRDB Group may utilise external social media platforms as indicated or linked in this website. Each social media platform will have its own privacy policies and rules which are not governed by BRDB Group's Personal Data Protection Policy provided in this website. You are advised to use such social media platforms at your own discretion and to review the applicable privacy policies.
  • Governing Law:
    Your use of this website and any dispute arising thereof shall be subject to the laws of Malaysia and jurisdiction of the Courts of Malaysia.
  • Changes:
    BRDB Group reserves the rights to amend, modify or vary the content of this website without notice.

BSC Land Development Sdn. Bhd (1097091-V)

Level 11 Menara BRDB, 285 Jalan Maarof,
Bukit Bandaraya, 59000 Kuala Lumpur.

T: +603 2688 2888
F: +603 2287 7515



© 2022 - BRDB. All Rights Reserved. Powered by LST